Published On: 29 november 2024

Nieuwsbrief IKB Nederland 10-2024

Beste klant,

Regelmatig ontvangt u de nieuwsbrief van IKB Nederland. In de nieuwsbrieven wordt het laatste nieuws van de dierhouderij besproken. Hiermee houden we u op de hoogte van de reglementen van IKB Nederland en aanverwante modules en belangrijke informatie voor de inspectie en certificering van IKB Nederland en modules. Ook nieuws van de aangewezen databanken voor runderen, schapen, geiten, varkens, paarden en honden wordt hier steeds vermeld.

IKB Nederland Varkens productievoorwaardenreglement versie 16

Vanaf 1-1-2025 gaat het nieuwe productievoorwaardenreglement versie 16 in. Tijdens de inspectie zult u op deze versie geïnspecteerd en gecertificeerd worden. Het college van Deskundigen is recent bijeen geweest en heeft deze versie aangenomen, met enkele wijzigingen op het voorstel. In het nieuwe reglement is het hebben van een noodstroomvoorziening en het noodplan noodstroom aggregaat opgenomen. Ieder bedrijf met mechanische ventilatie is ook wettelijk verplicht om een noodstroom voorziening te hebben. Het noodplan voor het aggregaat dient u te uploaden. Een voorbeeld van een dergelijk plan is in het portaal beschikbaar.

Overige productie voorwaarden reglementen

Voor de reglementen van Gecertificeerd Transportmiddel Nederland, Gecertificeerde Dierenarts Nederland, Exportwaardige Laad en Losplaats, Voorschrift Varkens Leveringen en IKB Nederland Rund zijn geen wijzigingen doorgevoerd.

Afmelden indien niet voldaan kan worden aan BLK varken 1 ster per 1-1-2025

BLK stuurde onlangs deze verduidelijking voor de bedrijven die niet voldoen aan de voorwaarden voor 2025 bij BLK Varken 1ster.

Informatie BLK: Indien een in 2024 stoppend varkensbedrijf per 01-01-2025 niet kan voldoen aan de 2025 criteria, mag het bedrijf de aanwezige BLk varkens, welke nog onder BLk omstandigheden worden gehouden en gekanaliseerd van de niet-BLk varkens, in 2024 nog voor een bepaalde periode afleveren/afvoeren als BLk-waardig (voor de periode zie het aanvullend besluit).

“Een varkensbedrijf dat stopt en per 01-01-2025 niet voldoet aan de 2025 criteria mag dus de varkens (en biggen) vanaf 01-01-2025 niet als BLk-waardig afzetten. Het bedrijf voldoet vanaf 01-01-2025 immers niet aan alle geldende criteria. Varkensbedrijven die per 01-01-2025 niet voldoen aan alle geldende criteria, dienen dit te melden bij BLK en Producert. Het bedrijf dient dan afgemeld te worden in het BLk portaal”.

Belangrijk voor rundvee en varkenshouders: Uploaden om sancties te voorkomen

Zoals eerder al gemeld dient u als deelnemer ten aller tijde te voldoen aan het reglement. Tijdens de inspectie kan de inspecteur onderdelen het beste en snelst beoordelen als ze in het portaal zijn geüpload. Indien tijdens een inspectie sancties/tekortkomingen worden vastgesteld, dan moet Producert hierop een nieuwe inspectie /herbeoordeling uitvoeren, waarvan u de rapportage ook per mail ontvangt. Deze kosten worden doorbelast aan de deelnemer. Dit kunt u voorkomen door vooraf zelf een eigen beoordeling te doen en ervoor te zorgen dat u geen tekortkoming/ sancties krijgt. Om u hierbij te ondersteunen, zullen voortaan ook de sancties/tekortkomingen van een vorige inspectie als bijlage worden meegestuurd in de planningsbrief. Met deze aanvullende informatie kunt u zich goed voorbereiden op een komende inspectie. Los van de sancties/tekortkomingen van het jaar ervoor, dient u natuurlijk ook te voldoen aan het volledige reglement/criteria van het keurmerk.

Spoed certificering

Het kan voorkomen dat u bent vergeten om een sanctie/tekortkoming tijdig op te lossen, ondanks dat Producert u daaraan herinnert heeft en gewaarschuwd heeft per e-mail. Als Producert dan met spoed een inspecteur en certificeerder dit moet laten beoordelen, zijn hier kosten aan verbonden. Door u frequent te herinneren en te waarschuwen proberen we te voorkomen dat u een spoed certificering moet aanvragen. U kunt ook zelf te allen tijde in uw portaal de huidige status van uw certificering inzien en hierop anticiperen. Uw IKB waardigheid is ook te controleren in het openbare Deelnemersregister op de website van IKB Nederland (IKB Nederland diergroep/ Varkens/ Gecertificeerde deelnemers. Naar beneden scrollen en bij ‘Zoek op UBN’ uw UBN invullen en op ‘Zoek UBN’ klikken).

 Efficiëntere inspectie met modules

De laatste jaren zien we een wirwar aan modules ontstaan in de varkenshouderij. Deze modules ontstaan vanuit een slachterij, een handelaar of een groep boeren. Al deze modules hebben het IKB Nederland Varken certificaat als basis in hun systeem. Niet voor niets is IKB Nederland al ruim 20 jaar het keurmerk voor de afzet van varkensvlees. IKB Nederland heeft veel geïnvesteerd om de inspectie voor de varkenshouder gemakkelijk te maken, waardoor de administratie aanzienlijk is vergemakkelijkt. Bijvoorbeeld de aan- en afvoer van dieren is zo geregeld dat de veehouder deze digitaal beschikbaar stelt tijdens de inspectie en niets meer hoeft te doen. Door dat IKB Nederland efficiënt is opgezet, kan de inspecteur van Producert met 34 artikelen alle onderdelen op het gebied van dierwelzijn, diergezondheid en voedselveiligheid van uw bedrijf checken. De artikelleden zorgen dat er een verschil is tussen vermeerderaar, gesloten bedrijf of vleesvarkenshouder en dat niet een heel artikel wordt gesanctioneerd als u maar op een detail niet voldoet aan het productievoorwaardenreglement. Als voorbeeld het ventilatie alarm in orde is, het alarmplan ventilatie ook is gemaakt en geüpload, maar de maandelijkse registratie van de alarm testen er niet zijn, krijgt u alleen een sanctie met een herstelmogelijkheid voor de registratie van de alarmtesten. Door op deze manier te werken blijft IKB Nederland het meest effectieve en efficiënte kwaliteitssysteem voor u als varkenshouder.